Kerstboom recyclen

Dit artikel is onderdeel van: Kerstbomen gepubliceerd op: 08/01/2022

Nu de feestdagen voorbij zijn wordt het tijd om weer alle versieringen weg te halen. Ook de kerstboom kan weer het huis uit. Maar wat is nu eigenlijk duurzaam om met de kerstboom te doen?

Kerstboom recyclen

De kerstboom kun je na de Kerst gewoon in de tuin planten. Met een boom die in pot is opgekweekt heb je een grotere kans dat de boom het buiten overleeft dan wanneer je een boom koopt die speciaal voor de decembermaand is gerooid en opgepot. Je kunt de kerstboom alleen planten als het niet vriest. Anders is de kans op overleven helemaal klein.

Bedenk wel dat een kerstboom tientallen meters hoog kan worden. Toch groeien de meeste bomen niet heel snel, dus ze kunnen vaak nog wel een paar jaar als kerstboom dienen. Wil je de boom liever niet in de tuin, maar wil je volgend jaar nog wel dezelfde boom? Breng de boom dan naar het landgoed van Kasteel Duivenvoorde en haal hem voor de volgende Kerst gewoon weer op.

Kerstboom versnipperen

Wil je de kerstboom niet in de tuin planten? Dan kun je er ook voor kiezen om de boom te laten versnipperen. De houtsnippers zijn namelijk een prima mulchlaag voor zuurminnende planten zoals rododendrons en azalea’s.

Kerstboom als beschermer

Ook kun je de kerstboom ontdoen van alle zijtakken en alleen de overgebleven staak aan de straat zetten. Met de zijtakken kun je kerstrozen of vorstgevoelige planten tijdens gure dagen beschermen tegen de kou. De takken hebben namelijk een goede isolerende werking.

Kerstboom voor de vogels

Je kunt de kerstboom ook achterin de tuin zetten op een onopvallende plek. Versier de boom vervolgens met allerlei vogelvoer, zodat de vogels de rest van de winter nog genoeg te eten hebben. De takken van de kerstboom vormen een beschutte schuilplek voor vogels. Met de tijd vergaan de takken van de boom en dan kun je ze makkelijk verkruimelen en als compost in de tuin uitstrooien.