Duurzame kerstverlichting

Dit artikel is onderdeel van: Standaard gepubliceerd op: 8/1/2022

De feestdagen liggen in het vooruitzicht en daar hoort natuurlijk kerstverlichting bij om de donkere dagen wat gezelliger te maken. Maar al die extra lampjes verbruiken veel elektriciteit wat minder goed is voor het milieu. Gelukkig kan het ook energiezuinig!

LED-verlichting

De laatste jaren is kerstverlichting met LED-lampjes helemaal in opkomst. Deze lampjes zijn 5 tot 10 keer zuiniger dan de kerstverlichting die bestaan uit gloeilampjes. Deze duurzame kerstverlichting heeft een lagere stroomverbruik wat dus energie en geld op je energierekening bespaart. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen aan de LED-verlichting. Zo zijn ze relatief goedkoop, worden ze niet gloeiend heet en zijn ze stoot- en slagvast. Hang dit jaar dus de duurzame LED-verlichting in de boom en profiteer direct van de voordelen.

Tips en idee├źn

Naast de aanschaf van LED-verlichting, kun je ook zelf iets doen om het overmatige energieverbruik wat in te perken.

Zet de lichtjes uit als je niet thuis bent of als je naar bed gaat. Zo voorkom je dat de lampjes onnodig branden. Ook kun je een timer gebruiken om de kerstverlichting aan en uit te zetten.

Zit er een transformator aan de verlichting? Trek dan de stekker uit het stopcontact als de kerstverlichting uitstaat. Zo voorkom je sluipverbruik. Hang niet overal kerstverlichting op, maar kies een paar plekken in of om je huis waar je lampjes wilt ophangen. Hoe minder lampjes, hoe minder energieverbruik.