Foute kersttruien: wie heeft ze bedacht?

Dit artikel is onderdeel van: Standaard gepubliceerd op: 28/01/2022

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lopen al jaren op ons voor, hier dragen ze de foute kersttrui sinds jaar en dag met veel trots. Waar de kersttrui eigenlijk vandaan komt of wie hem bedacht heeft, is niet echt bekend. Maar we kunnen wel wat ontwikkelingen aanwijzen! In de jaren ’80 droeg het karakter Cliff Huxtable in The Cosby Show hele vreemde pullovers en truien met twijfelachtige patroontjes en kleurcombinaties. Rond de kerstperiode waren dat altijd kerstpatroontjes, hilarisch gewoon! Dikke kans dat daarmee de trend gezet is.

Waar komt de Ugly Christmas Sweater vandaan?

Ook in de jaren 80, in 1983 om precies te zijn, droeg hoofdrolspeler Chevy Chase in de film ‘A National Lampoon’s Christmas Vacation met veel trots de kersttrui. Tegen het eind van de jaren ’80 begonnen de truien echt populair te worden, in de VS werden ze destijds verkocht onder de noemer ‘Jingle Bell Sweaters’.

Fast forward naar begin jaren ’00. Misschien herinner je je nog wel de scenes uit Bridget Jones in 2001 nog waarin haar love-interest Mark Darcy de kersttrui met nieuwe allure weet te dragen? Sinds begin deze eeuw is er, mede dankzij Bridget en Mark, in de VS en het VK een heuse revival van de 80’s ‘christmas jumper’ aan de gang! Overal worden Ugly Christmas Sweater parties georganiseerd en het internet staat boordevol van de hilarische foto’s.