Duurzaam kerstdiner

Dit artikel is onderdeel van: Standaard gepubliceerd op: 8/1/2022

Likkebaardend kijken we allemaal uit naar het heerlijke kerstdiner dat ons te wachten staat. Maar met de kerstgedachte in ons achterhoofd is het goed om eens te kijken hoe dat heerlijke maal ook duurzaam kan. Hier komen de tips!

Laag CO2 gehalte

Dorien Soons schreef een boek met daarin veel gerechten met een laag CO2 gehalte. Bij elk gerecht staat een indicatie van de hoeveelheid CO2 dat vrijkomt bij de productie op het land. Daarvoor gebruikt ze het symbool van een voetafdruk. Een gemiddelde Nederlandse maaltijd heeft 21 voetjes, terwijl gemiddeld de gerechten van Soons maar vijf voetjes hebben. Klik hier voor een duurzaam kerstdiner van Dorien Soons. Eet smakelijk!

Plantaardig buffet

Feestelijke en lekkere gerechten hoeven niet altijd met vlees te zijn. Op deze site vind je heel veel originele en lekkere plantaardige gerechten en tapas. En omdat Kerst een tijd van samenzijn is, hoef je er niet uren voor in de keuken te staan. Succes!

Zuinig koken

Wist je dat je voor een lagere milieubelasting zorgt en flink kunt besparen op je energierekening door zuinig te koken? Hier komen een aantal tips om zuinig te koken:

Doe de deksel op de pan tijdens het koken. Dit zorgt voor 2 a 3 keer minder energieverbruik. Gebruik niet teveel water bij het koken. Een klein laagje water zodat het niet droog kookt is voldoende. Daardoor blijven ook meer vitamines behouden. Kies een kleinere pan. Kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies.

Kook op half of laag gas. Hoewel het langer duurt voor je eten gaar is, levert het toch een besparing op van 45 tot 80%. Bron: https://www.voedingscentrum.nl. Kijk ook op hun website voor nog meer tips om duurzaam te eten en te koken.

Overige tips

Maak dit jaar je kerstdiner nog specialer door na te denken over waar je producten vandaan komen. Stap op de fiets en vind via deze website bioboeren, -bakkers, -slagers en groentewinkels bij jou in de buurt.

Koop niet teveel eten. Hou het simpel en koop meerdere kleine gerechten. Staan er veel losse gerechtjes op tafel, lijkt het vanzelf meer. Houdt je iets over van het kerstdiner? Stop het in plastic bakjes en eet het een paar dagen later. Van overblijvende groente kun je heerlijke soep of hartige taart maken.