Kerstdineren als flexitariër

Dit artikel is onderdeel van: Standaard gepubliceerd op: 08/01/2022

Je kent dat wel, weken van tevoren ben je druk met het bedenken van een overheerlijk kerstdiner voor je gasten. En nog steeds zit je met de handen in het haar. Het is kort dag, maar we zetten een aantal recepten van Flexitariër voor je op een rij. Duurzame recepten natuurlijk. Dit jaar geen grote kalkoen of een overschot aan vlees bij het gourmetten, nee dit jaar genieten we als flexitariër van het kerstdiner.

Groene salade met vegaspekjes

Een licht gerecht om mee te beginnen

  • Bak een pakje vegetarische spekjes in 2 el olijfolie. Laat tot lauw afkoelen.
  • Maak intussen een gemengde groene salade van een halve krop ijsbergsla, de blaadjes van een zakje verse basilicum, een zakje verse bieslook, en een half zakje bladpeterselie. Alles in hapklare stukjes.
  • Was een rode appel, snijd deze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd dan in schijfjes.
  • Verdeel de appel en de groene salade over de borden. Sprenkel er een mooie olijfolie en een goede azijn over. Maal er wat zwarte peper over en verdeel de spekjes over de borden met salade. Eet er een lekker stukje brood bij.
  • Soep van aardpeer en paddenstoelen

We maken soep van een vergeten, maar inmiddels teruggevonden en goed verkrijgbare groente: aardperen.

  • Schil 500 gr aardperen met een dunschiller en snijd ze in kleine blokjes. Leg de blokjes in water met een scheut azijn of citroensap.
  • Schil een aardappel en snijd die ook in blokjes. Doe dat ook met 2 sjalotten.
  • Verwarm in een pan met dikke bodem een 25 gr boter en bak hierin een minuut of 5 de uien, de aardappel en de aardperen. Voeg 1 liter kruidenbouillon (van 2 blokjes) toe en laat alles ongeveer een kwartier garen.
  • Bak intussen in 25 gr boter 250 gr schoongeborstelde en in plakjes gesneden paddenstoelen naar keuze.
  • Pureer de soep en proef of er nog wat peper bij moet. Doe de soep in warme kommen of borden, scherp er een lepel crème fraiche op en wat van de gebakken paddenstoelen. Tenslotte wat verse gesnipperde bieslook erover strooien.

Oma gans

Natuurorganisaties en boeren zijn het er over eens: er zijn te veel ganzen in Nederland. Voor dat overschot is dit een nuttige bestemming. Een bestemming die nog niet zo heel lang geleden vrij gewoon was.

  • Bij een goede poelier is wilde gans te koop. Vraag de poelier ook om delever van de gans.
  • Bak de in stukjes gesneden lever bruin in een eetlepel boter en bak een bosje fijn gesneden bosui mee.
  • Week een snee oud witbrood in melk, knijp goed uit en snij of scheur in stukjes.
  • Laat een stuk of 10 gedroogde abrikozen en een stuk of 10 zwartepruimen wellen in sherry.
  • Maak een vulling van de lever met bosui, 3 in stukjes gesneden appels, 2 in stukjes gesneden gare aardappelen, een handje gehakte walnoten, de abrikozen en pruimen, ½ dl sherry,zout en peper.
  • Vul de gans en steek de buikholte dicht met cocktailprikkers. Maal zout en peper over de buitenkant en leg de gans in een ovenschaal of braadslede met een bodempje water.
  • Prik gaatjes in de gans om het uittreden van het vet te bevorderen.
  • Plaats de schaal in een voorverwarmde oven (175 ºC), gedurende 10 minuten en daarna op 125 ºC, gedurende ± 90 minuten, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de gans.
  • De gans is gaar als het vlees bij de poten gemakkelijk van het been loslaat. Bedruip de gans zo nu en dan met het braadvocht.
  • Bestrijk de gans 5 minuten voordat de braadtijd verstreken is met koud water voor een knapperig korstje. Bind desgewenst het braadvocht met aangemengde maïzena, of allesbinder.

Eet hier gekookte aardappels met rode kool en gestoofde peertjes bij.

Creme brulee

We sluiten af met een tijdloze klassieker.

  • Verwarm de oven voor op 125 °C.
  • Snij een vanillestokje open en schraap met de punt van een mes het merg eruit.
  • Breng 250 ml slagroom aan de kook met 250 ml melk en het vanillemerg en -stokje en laat op laag vuur een minuut of 5 trekken. Verwijder het vanillestokje.
  • Splits 5 eieren en mix de eidooiers in een grote kom met 100 gr suiker tot een romige crème.
  • Schenk de hete room erbij en klop stevig tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over vier ovenvaste schaaltjes. Zet de schaaltjes in de oven.
  • Laat de crème brûlée in 45 min. gaar worden en helemaal stollen. Laat daarna op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om goed koud te worden. Tot zover kan het de dag ervoor.
  • Verwarm de ovengrill zo heet mogelijk. Haal de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met een dun laagje basterdsuiker.
  • Zet de schaaltjes vlak onder het grillelement tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Let op: dit gaat heel snel. Haal ze uit de oven, laat 2 minuten staan en serveer ze dan.

Eet smakelijk!

Ook na de feestdagen kun je op de website Smulweb als Flexitariër terecht voor heerlijke gerechten.